|
2006-ban a DE Kémiai Intézet „A kémia” néven indított egy kurzust saját főszakos hallgatóinak azzal a céllal, hogy érdekességek bemutatásával keltse fel érdeklődésüket választott szakjuk iránt. Ennek a váltott előadókkal (máig) zajló próbálkozásnak volt része az én ismeretterjesztő szintű előadásom is. Meglepetésemre az évi egy tantermi fellépésen túl jó néhányszor kaptam felkérést iskoláktól, TDK konferencia szervezőktől, kluboktól is az előadásra. Az anyag évről évre változott ugyan, de lényegében az alábbi tartalomjegyzéket követem:
- A bor mint piaci termék
- Kémiai folyamatok a bor előállítása során
- A bor néhány biológiai hatása
- Néhány kémiai vizsgálat
- A tokaji bor „titkai”
Mondandómat néhány verssel, képpel, zenével is igyekszem színesíteni, de a közönség természettudományos alapképzettségét nyilvánvalónak tekintve azért egy kis igazi kémiára is szakítok időt.
- Az előadás előtt 30 perccel tálalva a tea és a keksz.